Kapr | ČRS MO 3 České Budějovice

Na úvod » Rybářské recepty » Kapr

1. Dušený kapr s karotkou 1 kg kapra, 12 dkg másla,sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 dcl smetany, 1 dkg hladké mouky, 1 citrón, zelená petržel, karotka, cibule Kapra nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a pomoučíme. Po obou stranách jej opečeme na másle. Kapra z másla vyndáme a do zbylého másla přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit, přidáme nakrájenou karotku, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, citrónovou šťávu, smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme pod pokličkou. Před podáváním posypeme petrželkou.. Jako přílohu podáváme brambory.

2. Kapr na žampiónech s ořechy Očištěný kapr (asi 1 kg), olej, máslo, sůl, sladká paprika, mouka, 1/2 dcl smetany, 1 dcl bílého vína, 70 g vlašských ořechů, 120 g žampiónů, pepř, citrón Kapra nakrájíme na podkovy, ty osolíme, opepříme, popaprikujeme, mírně pomoučíme, a zvolna pečeme na oleji s ořechy. Pak přidáme nakrájené žampióny, 2 plátky citronu, bílé víno a dusíme pod pokličkou. Potom rybu vyndáme a šťávu zalijeme smetanou, do které jsme rozmíchali mouku. Necháme zavařit a touto šťávou polijeme kapra a zdobíme citrónem. Přílohou jsou brambory.

3. Kapr na česneku a feferónkách 6 porcí kapra, olej, 40 g másla, 3 stroužky česneku, 20 g feferónek, hladká mouka, sůl, citrón, zelená petrželka Česnek s feferónkami jemně rozsekáme. Kapra osolíme, polijeme olejem, dobře proložíme směsí česneku a feferónek. Necháme 2 hodiny uležet. Pak porce kapra obalíme v hladké mouce a na horkém oleji upečeme. Hotové porce potřeme česnekovým máslem, ozdobíme citrónem a zelenou petrželkou. Přílohou jsou brambory.

4. Kapr po alsasku Kapr, cibule, žemle, česnek, zelená petržel, pepř, sůl, vejce, houby, mléko, máslo, mrkev, cibule, pepř, bobkový list, 1/4 l bílého vína, smetana, citrón Cibuli zpěníme na tuku, žemle namočíme do mléka, vymačkáme je, přidáme cibuli a jemně nasekané mlíčí z kapra, česnek, zelenou petržel, pepř, sůl, vejce a houby namočené v mléce. Vše dobře rozetřeme a vzniklou směsí naplníme kapra. Toho pak zašijeme, osolíme, zalijeme máslem a zabalíme do alobalu a upečeme. Do pekáčku dáme malou mrkev, pokrájenou cibuli, několik zrnek pepře, bobkový list, 1/4 l bílého vína a 1/4 l vody a 1/4 l smetany. Vše pak povaříme na zahoustlou omáčku a případně dosolíme a přidáme citrónovou šťávu a kousek másla. Kapra vyjmeme z alobalu, odstraníme nitě a potřeme na povrchu omáčkou a ozdobíme petrželí. Jako přílohu podáváme opékané brambory.

5. Kapr načerno Máslo, 25 dkg kořenové zeleniny, nové koření, pepř, jalovec, zázvor, cibule, ocet, rybí krev, vlašské ořechy, černé pivo, mandle, hrozinky, rybízová zavařenina, perník, červené víno Na pánvi v rozpuštěném másle opečeme strouhanou kořenovou zeleninu, přidáme 2 nová koření, 5 pepřů, 5 jalovců, trochu zázvoru, 2 nakrájené cibule, krev z ryby, lžíci octa a porce osoleného kapra. V jiné nádobě uvaříme 3 dcl černého piva, hrst mandlí, hrozinek, ořechových jader, dvě lžíce rybízové zavařeniny a dvě lžíce strouhaného perníku. Kapra opatrně vyndáme a vložíme do omáčky z piva. Zeleninu s kořením propasírujeme a rovněž přilijeme. Nakonec přidáme 1/8 l červeného vína.

6. Kapr na smetaně Půlky kapra (lze použít i štiku), máslo, bobkový list, citrón, bílé víno, smetana, bramborová mouka Půlky ryb položíme na pekáč, přidáme dvě lžíce másla, bobkový list, a dvě kolečka citrónu. Maso opečeme, přilijeme 1/8 l bílého vína a 1/3 l smetany s rozkvedlanou bramborovou nebo kukuřičnou moukou. Povaříme, maso opatrně vyjmeme na mísu a polijeme přecezenou omáčkou a ozdobíme kolečky citrónu.

7. Marinovaný kapr Rozporcovaný kapr, máslo, ocet, hřebíček, pepř, bobkový list, zázvor, cibule, česnek Kapra na másle opečeme. Maso narovnáme do mísy a zalijeme roztokem připraveným z 1/2 l vody, 1 dcl octa, dvou hřebíčků, dvou pepřů, dvou nových koření, bobkového listu, stroužku česneku a kousku celého zázvoru. Ve vařícím roztoku necháme maso asi 15 minut, potom ho vyjmeme. Roztok znovu povaříme a nalijeme na maso a necháme v chladu uležet 4 dny. Marinovaného kapra podáváme obloženého syrovou cibulí.

8.Kapr v biskupské omáčce Porcovaný kapr, červené víno, angreštová zavařenina, hrozinky, ořechová jádra, sušené švestky, suchý chléb 1/4 l červeného vína uvedeme do varu, přidáme 5 lžic angreštové zavařeniny, hrst hrozinek, hrst ořechových jader, hrst sušených švestek a několik porcí osoleného kapra. Povaříme asi 10 minut, rybu vybereme, omáčku procedíme, hrozinky a švestky do ní prolisujeme a zahustíme lžící strouhaného suchého chleba. 9.Vařený kapr Rozporcovaný kapr, sůl, kmín, petrželová nať, křen, suchá houska, máslo Porce kapra vhodíme do vroucí osolené vody, do které přidáme lžičku kmínu a zelenou petrželovou nať. Po 10 minutách varu maso opatrně vyjmeme a položíme na mísu, posypeme strouhanou houskou a křenem, zakapeme citrónem a polijeme rozpáleným máslem.

10. Kapří salát Čtvrtky kapra, cibule, zelený hrášek, majonéza, tvrdý sýr, červená kapie v oleji Do vroucí vody vhodíme čtvrtky kapra, 10 minut povaříme, maso vybereme a zbavíme kostí. Přidáme poloviční množství drobně krájené cibule, zelený nakládaný hrášek a vše promícháme s čerstvou majonézou. Upravíme na míse a posypeme strouhaným sýrem, zdobíme kapií. 11. Kapr na pórku 1 kg kapra, 1/2 kg pórku,máslo, cibule, 1 dl bílého vína, mletý zázvor, sůl Půlky kapra osolíme, do zářezů v kůži nasypeme špetku mletého zázvoru. Pórek nakrájíme na kolečka a s drobně nakrájenou cibulí podusíme na másle, přidáme kapra a několik minut dusíme. Nakonec podlijeme vínem a 20 minut pečeme v mírně horké trobě. Vhodnou přílohou může být rýže.

11. Kapr na pórku 1 kg kapra, 1/2 kg pórku,máslo, cibule, 1 dl bílého vína, mletý zázvor, sůl Půlky kapra osolíme, do zářezů v kůži nasypeme špetku mletého zázvoru. Pórek nakrájíme na kolečka a s drobně nakrájenou cibulí podusíme na másle, přidáme kapra a několik minut dusíme. Nakonec podlijeme vínem a 20 minut pečeme v mírně horké trobě. Vhodnou přílohou může být rýže.

12.Vařený kapr se zeleninou 4 porce kapra, máslo, 10 dkg mrkve, 10 dkg zeleného hrášku, citrón, sůl Zeleninu nakrájíme na nudličky a podusíme ji v osolené vodě do měkka. Porce kapra srovnáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme citrónovou šťávu a asi 15 minut mírně vaříme. Odcezenou zeleninu s drobně nasekanou petrželkou přidáme k masu a promícháme. Na talíři posypeme porce dušenou zeleninou, pokapeme máslem. Přílohou jsou brambory.

13. Kapr zapečený s houbami 1 kg kapra, 300 g sterilovaných fazolových lusků, 250 g nemodrajících hub, malý květák, žloutek, máslo, olej, zelená petržel, citrón, bílý pepř, sůl Kapra vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Houby a fazole nakrájíme na plátky, květák rozebereme na malé růžičky. Do zapékací misky dáme olej a skládáme na sebe vrstvy ryby, fazolí, hub a květáku. Každou vrstvu osolíme a okořeníme. Povrch pokrmu mírně pokropíme vodou a poklademe plátky másla. Zvolna dusíme v mírně vyhřáté troubě. Hotové jídlo pokapeme citrónovou šťávou, zjemníme syrovým žloutkem a posypeme rozsekanou zelenou petrželí.

14. Kapr se žampiónovou nádivkou 1,5 kg kapra, 100 g másla, 2 cibule, 3 lžíce bílého vína, sardelová pasta, citrón, houby naložené ve sladkokyselém nálevu, sůl, na nádivku 250 g žampiónů, 60 g másla, jikry, mlíčí, 4 vejce, 1 žemle, mléko, pepř, zelená petržel Kapra osolíme, naplníme nádivkou a uzavřeme. Pekáč vymažeme máslem, dno poklademe na kolečka nakrájenou cibulí. Vložíme kapra, potřeme jej máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Během pečení kapra potíráme máslem a podléváme vínem a vodou. Před dopečením potřeme sardelovou pastou. Pečeného kapra ozdobíme plátky citrónu a houbami, podáváme s opečenými brambory. Příprava nádivky : žampióny drobně nakrájíme a krátce podusíme na másle. Přidáme v mléce namočenou a lehce vymačkanou žemli a ostatní přísady, dobře zamícháme.

15. Rýnské kapří kroketky 1/2 kg kapra, 150 g másla, 3 žloutky, 150 g rohlíků, mléko, cibule, pepř, muškátový květ, sůl, mandle, olej Staženého, vykostěného kapra umeleme, přidáme máslo, žloutky, v mléce namočené a vymačkané rohlíky, lžíci osmažené cibulky, pepř, muškátový květ a sůl. Ze směsi tvoříme malé válečky, obalujeme je v rozšlehaném vejci a mletých mandlích a smažíme na oleji. Lze také použít štiku nebo candáta.

16. Specialita hotelu Royal Kapr, bílé víno, máslo, na omáčku : 3 žloutky, lžíce bílého vína, sůl, muškátový květ, šalvěj Plátky kapra namočíme přes noc do bílého vína. druhý den je osušíme, osolíme a po obou stranách rychle opečeme na másle. Podáváme s omáčkou a bílým pečivem. Omáčka : zbytky ryby, ploutve, ocas a hlavu vaříme asi 30 minut. Do 1/2 l vývaru zakvedláme 3 žloutky, lžíci bílého vína, sůl, muškátový květ a špetku šalvěje. Mícháme do zhoustnutí.

17. Kapr po lipensku 750 g kapra, máslo, 2 dl červeného vína, cibule, 50g rajčatového protlaku, sůl Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme červeným vínem a trochu vývaru z kapří hlavy, pak přidáme rajský protlak a rozšleháme. Do připraveného základu vložíme naporcovaného kapra a pod pokličkou dusíme asi 12 minut. Podušeného kapra vyjmeme, dáme na talíř a přelijeme šťávou. Přílohou je dušená rýže.

18. Kapr po děčínsku 1000 g kapra, 50 g slaniny, olej, 5 cl červeného vína, 30 g sardelových řezů, hladká mouka, citrón, sůl Staženého kapra naporcujeme, protneme je sardelovými řezy a slaninou, osolíme a zprudka opečeme do červena. Kapra vyjmeme, přendáme na ohřátý talíř, do zbylé šťávy přidáme máslo, vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce opražíme. Nakonec přidáme víno a krátce povaříme. Šťávu přecedíme do omáčníku a podáváme s brambory.

19. Kapr po plzeňsku 4 porce kapra, olej, 4 plátky slaniny, cibule, máslo, 30 g spařených oloupaných mandlí, citrón, 1/2 l světlého piva, 60 g perníku, bobkový list, celý pepř, sůl Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut v chladu odležet. Plátky slaniny opečeme na pánvi, vložíme připravené porce kapra, nakrájenou cibuli, koření, zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme do měkka. Kapra vyjmeme na nahřátý talíř. Zbylou šťávu zahustíme strouhaným perníkem, povaříme a prolisujeme sítem, můžeme dosolit a zjemnit máslem. Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou šťávou a posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi. Podáváme s bílým pečivem.

20. Grilovaný dietní kapr 3 porce kapra (asi 1/2 kg), máslo, sůl, citrón Porce mírně osolíme a nasucho grilujeme po obou stranách. Měkké porce přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s bramborovou kaší.

21. Kapr v alobalu 4 porce kapra, citrón, máslo, sůl, zelená petržel Kapra mírně osolíme, poklademe plátky másla a pečlivě zabalíme do alobalu. Pečeme na plechu v mírně horké troubě asi 30 minut. Měkké porce vybalíme z alobalu, pokapeme citrónem, posypeme drobně nakrájenou petrželí a podáváme s vařenými bramborami a hlávkovým salátem.

22. Kapr dušený po italsku 600 g kapra, 300 g rajčat, 50 g eidamu, 40 g olivového oleje, kmín, sůl, cibule Cibuli drobně nakrájíme a s kmínem vložíme do pánve s rozehřátým olejem. Přidáme osolené porce kapra a zvolna dusíme. K podušené rybě přidáme na plátky nakrájená rajčata a vše dusíme do měkka. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme s vařenými brambory.

23. Kapr v červeném víně Kapr, kapří krev, ocet, cibule, bobkový list, celý pepř, sůl, červené víno, světlé pivo, máslo, sirup, játra z kapra, mlíčí, jíška Při zabíjení kapra chytíme krev do nádoby s trochou octa a hned rozkvedláme, aby krev nesedla. Porce kapra vkládáme do železného hrnce v tomto pořadí : kousky z hlavy na dno hrnce, ostatní porce, na ně na plátky pokrájenou cibuli, bobkový list, pepř a sůl. Na všechno nalijeme polovinu červeného vína a polovinu piva, aby všechny kousky kapra byly potopeny. Povaříme. Pak odlijeme část směsi piva a vína, aby v hrnci zůstalo tolik, kolik potřebujeme na omáčku. Přidáme kus másla, několik lžiček sirupu a trochu octa. Potom játra, zbavená žil a žluči, mlíčí a krev a necháme rychle dovařit. Hrncem je třeba občas zatřást, aby se ryba nepřipálila. Potom rybu vyndáme na mísu a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přecezenou omáčkou kapra na míse trochu polijeme, ostatní dáme do omáčníku. Jako příloha jsou vhodné brambory vařené v páře. Stejně se připravuje i úhoř.

24. Kapr po námořnicku Kapr, máslo, mrkev, kořenová petržel, celer, cibule, bobkový list, tymián, celý pepř, kapary, bílé víno, vývar z masa nebo kostí, hořčice, jíška, sůl Porce ryby nasolíme a necháme 30 minut odležet. Do kastrolu, dobře vymazaného máslem, vložíme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, bobkový list, tymián, pepř, kapary a na konec porce ryby. Všechno zalijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme 1 až 2 lžíce hořčice. Dusíme na mírném ohni pod poklicí. Udušenou rybu vyndáme, šťávu procedíme, zahustíme jíškou, chvíli povaříme a nalijeme na rybu.

25. Kapr na budínský způsob Kapr, mrkev, celer, petržel, brukev, cibule, máslo, 1/2 l bílého vína, sůl Zeleninu nakrájíme na nudličky a dusíme na másle do poloměkka. Přidáme porce kapra, osolíme, zalijeme vínem a vaříme na prudkém ohni tak dlouho, až se šťáva z poloviny vydusí a zhoustne. Podáváme s plátky chleba, opečenými na másle.

26. Kapr pečený na houbách 4 porce kapra, 370 g naložených hub, 2 natvrdo vařená vejce, olej, bílý pepř, pažitka, citrón, sůl, cibule Porce kapra osolíme a zprudka opečeme na oleji, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a polovinu překrájených hub. Rybu podlijeme trochou vody a v troubě upečeme do měkka. Pak rybu vyjmeme, porce ozdobíme usekanými vejci, pažitkou a plátky citrónu, ke každé porci přidáme zbytek naložených hub. Vhodnou přílohou je dušená rýže.

27. Kapr pečený se zeleninou 4 porce kapra, máslo, 2 větší cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 1/16 l smetany, hladká mouka, olej, sůl Kapra osolíme, obalíme v mouce a na oleji opečeme do zlatova. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené papriky a rajčata, vše krátce podusíme. Zahustíme smetanou rozmíchanou se lžící hladké mouky. Do připravené zeleniny vložíme porce opečeného kapra. Podáváme s plátky opečené žemle.

28. Dušený kapr se žampióny 4 porce kapra, 200 g žampiónů, 70 g másla, cibule, 2 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 dl červeného vína, mletý pepř, zelená petržel, sůl Kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na másle. Opečenou rybu vyjmeme, do tuku vložíme drobně nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampióny a drobně usekaný česnek. Směs krátce osmažíme, přidáme kapra, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory silně posypané zelenou petrželí.

29. Kapr se žampióny v alobalu 4 porce kapra, 80 g másla, 100 g pikantní směsi, 150 g žampiónů, 300 g brambor, 30 g hladké mouky, citrón, 1 dl bílého vína, olej, mletý pepř, sůl, na pikantní směs : 1 sladkokyselá okurka, 1 menší cibule, zelená petržel, citronová kůra, 2 lžičky sardelové pasty, 2 lžičky usekaných kaparů Do porcí kapra uděláme nožem dva zářezy, do nich vsuneme plátky citrónu, rybu osolíme a opepříme, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji krátce opečeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, osmažíme na oleji. Na velký list alobalu položíme osmažené brambory, na ně porce kapra a pokryjeme pikantní směsí. Navrch klademe slabě nakrájené žampióny, přilijeme víno a přidáme máslo. Alobal dobře uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 až 25 minut. Příprava pikantní směsi : sladkokyselou okurku, cibuli, 2 žampióny, zelenou petržel a kapary jemně usekáme a vše promícháme s citronovou kůrou a sardelovou pastou.

30. Zapečený kapr v rajčatové omáčce 3 porce kapra po 200 g, 100 g oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 6 tvrdších rajčat, 1/8 bílého vína, 50 g strouhaného ementálu, 30 g strouhané housky, mletý pepř, sůl Do pánve s rozehřátým olejem vložíme osolené a opepřené porce kapra a po obou stranách je dozlatova opečeme. Porce vyjmeme, v tuku po opékání krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a přidáme na plátky nakrájená rajčata. Do zapékací misky vložíme polovinu podušených rajčat s cibulí a pokryjeme je porcemi kapra, přelijeme šťávou se zbytkem rajčat a přelijeme vínem. Povrch pokrmu posypeme sýrem se strouhanou houskou a krátce zapečeme.

31. Kapr s okurkovou omáčkou 4 porce kapra po 150 g, 3 dl smetany, máslo, hladká mouka, citrón, salátová okurka, mletý pepř, lžíce nakrájeného kopru, sůl Z másla a mouky připravíme v hlubší pánvi světlou jíšku, po částech ji podléváme studenou smetanou a za stálého míchání ji povaříme na hladkou omáčku. Vykostěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou štávou, vložíme do připravené omáčky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na drobno nakrájenou okurku a na mírném ohni uvaříme do měkka. Hotové posypeme usekaným koprem.

32. Zapečený kapr se smetanou a koprem3 porce kapra, máslo, 1/4 kysané smetany, kopr, tvrdý sýr, mletý pepř, sůl Porce kapra zbavíme kůže, osolíme, opepříme, vložíme do zapékací misky a na másle je krátce opečeme. Do smetany rozkvedláme lžíci nakrájeného kopru a 3 lžíce nastrouhaného sýra. Opečené porce kapra přelijeme smetanou a ve vyhřáté troubě asi 20 minut zapečeme.

 

33. Kapr se žampióny 1/2 kg kapra, 250 g nakládaných žampiónů, sterilovaný hrášek, 250 g majonézy, citrón, rajčata, natvrdo vařená vejce, máslo Porce kapra osolíme a opečeme na másle. Pak maso zbavíme kůže, kostí a pokrájíme. Přidáme pokrájené žampióny a 3 lžíce hrášku a majonézu rozmíchanou s citronóvou šťávou. Salát upravíme na mísu a zdobíme rajčaty, kolečky citrónu a vařenými vejci.

34. Kapří závitky v rosolu Kapr, 1/2 l bílého vína, bobkový list, 5 nových koření, pepř, cibule, 2 hřebíčky, sůl, citrón, nakládaná zelenina, vejce, aspik, 5 bílků, ocet Kapra pokrájíme na dílky jako ke smažení.Víno svaříme s kořením a celou cibulí. Horký nálev na maso nalijeme a necháme marinovat do druhého dne. Pak jednotlivé porce bez obracení uvaříme, vyndáme je na talíř a necháme vychladnout. Kůži opatrně sejmeme, maso vykostíme a umeleme. podle chuti osolíme a okyselíme citrónovou šťávou. Na kůži klademe válečky z rybí kašoviny, stočíme do závitků a klademe vedle sebe. Přizdobíme nakládanou zeleninou, vejci, citrónem a zalijeme aspikem připraveným z litru rybího vývaru, vyčištěného 5 rozšlehanými bílky a ochuceného octem a solí.

35. Rybí paštika Kapr, červené nesladké víno, cibule, citrónová kůra, mlíčí, játra, sardelová pasta, slanina, 2 housky, mléko, sůl, pepř, 3 vejce, žampióny, petržel, rajčata, pažitka, kopr Rybu vykostíme, rozporcujeme a osolíme. pak ji marinujeme asi půl dne ve víně s nakrájenou cibulí a citrónovou kůrou. Z mlíčí si připravíme směs s přídavkem jater, sardelové pasty, jemně nakrájené slaniny a dvou housek namočených v mléce. Osolíme, opepříme, přidáme dvě vejce a směs utřeme na jemno. Formu na paštiku vymažeme tukem, na dno dáme vrstvu připravené směsi, na ni porce marinovaného kapra. Navrch dáme osmažené žampióny a petrželovou nať. Povrch potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme asi hodinu v mírně vyhřáté troubě. Pak paštiku vyklopíme na mísu a necháme vychladnout. Zdobíme petrželí, rajčaty, pažitkou a koprem.

36. Kapr po čínsku 1000 g kapra, 4 lžíce arašídového oleje, 1/16 l sherry, 3 lžíce octa, 3 kostky cukru, 3 stroužky česneku, sůl, lžička zázvoru, 2 lžičky škrobové moučky Kapra opečeme v rozpáleném oleji po obou stranách zcela do měkka, potom vyjmeme, položíme na plochou mísu a zalijeme omáčkou. Příprava omáčky : sherry, ocet, cukr, sůl, česnek utřený se solí, zázvor a škrobovou moučku rozšleháme v hluboké misce. Na menší pánev nalijeme olej na smažení, přidáme ušlehanou omáčku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s dušenou rýží nebo s brambory.

37. Interkapr 1 kapr, sůl, 100 g másla, 3 natvrdo vařená vejce, 3 syrové žloutky, 3 dcl šlehačky, lžička pepře, 2 lžičky cukru, citrón, lžička hořčice Kapra necháme v celku, hřbet několikrát šikmo nakrojíme, aby se nekroutil, osolíme, přidáme máslo a zvolna upečeme. Upečeného kapra poléváme omáčkou ze tří prolisovaných vařených vajec, žloutků, šlehačky, pepře, cukru, hořčice šťávy z celého citrónu.

38. Kapr lužnický Stažené půlky kapra bez hřbetních kostí, 5 stroužků česneku, sůl, sladká paprika, zázvor, olej Utřeme česnek se solí, lžící papriky a lžičkou zázvoru, rozmícháme v 5 lžících oleje a kašičkou natřeme maso po jedné straně. Každou polovinu kapra zabalíme zvlášť do alobalu, necháme v ledničce několik hodin uležet a potom upečeme.

39. Zapékaný kapr se sýrem Kapr, 100 g másla, hladká mouka, 1dcl vývaru z ryby, 1 dcl sladké smetany, hermelín, 2 žloutky, sůl, pepř, natvrdo vařené vejce, citrón, hlávkový salát Kapra uvaříme, zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na malé kousky. Z másla a hladké mouky upražíme světlou jíšku, kterou rozředíme vývarem a smetanou. Přidáme hrst strouhaného hermelínu, syrové žloutky, sůl, pepř a pokrájené kapří maso. Směsí plníme máslem vymaštěné zapékací misky asi do 3/4, posypeme strouhaným hermelínem, pokapeme rozpuštěným máslem a prudce opečeme. Zdobíme vařeným vejcem, salátovými listy a kolečky citrónu. Podáváme teplé s bílým pečivem.

40. Štědrovečerní nadívaný kapr Kapr, 100 g sušených švestek, 100 g jader vlašských ořechů, cibule, olej, pepř, sůl Švestky krátce povaříme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Ořechy také umeleme. Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme švestky a ořechy, špetku soli a pepře a dobře promícháme. Kapra necháme vcelku, hřbet několikrát nařízneme. Osolíme a břišní dutinu naplníme připravenou směsí. Potom kapra zašijeme a za občasného polévání olejem upečeme. Takto upraveného kapra podáváme s tradiční černou omáčkou.

41. Kapr ve víně Kapr, červené víno, olej, rajský protlak, pepř, sůl, cukr, hrozinky, strouhaný chleba Kapra rozporcujeme, zalijeme vínem a na 4 hodiny dáme do ledničky. Potom porce osušíme, osolíme a prudce opečeme na oleji. Do oleje, v němž jsme rybu opékali, přidáme sklenku použitého červeného vína, 2 lžíce protlaku, pepř, sůl, 2 lžičky cukru, hrst hrozinek a 2 lžíce strouhaného chleba. Povaříme asi 5 minut, nalijeme na rybu a podáváme s tmavým chlebem.

42. Kapří salát s křenem 1/2 kg kapra, 150 g majonézy, 100 g strouhaného křenu, máslo, sůl Kapra stáhneme a udusíme na másle. Maso vykostíme a pokrájíme, přidáme majonézu a křen , podle chuti osolíme a podáváme s bílým pečivem.

 

43. Topinky Bezdrev 500g kapra, máslo, olej, cibule, 3 lžíce kečupu, lžička soli, lžička pepře, 5 stroužků česneku, chléb, kyselá okurka Kapra stáhneme a udusíme na másle, maso vykostíme a pokrájíme na drobno. Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme maso, kečup, pepř, sůl a utřený česnek. Na oleji osmažíme dočervena krajíčky chleba a ještě teplé potíráme pomazánkou. Podáváme s kyselou okurkou.

44. Kapr v županu Kapr, 5 lžic hladké mouky, olej, 3 bílky, sůl Kapra osolíme, jednotlivé porce obalujeme v těstíčku a smažíme. Těstíčko : hladkou mouku promícháme se třemi lžicemi oleje a 1 lžící osolené vlažné vody. Za půl hodiny přidáme sníh z bílků a lehce promícháme.

45. Kapr smažený se sýrem Kapr, máslo, dietní suchary, tvrdý sýr, sůl Osolené porce kapra obalujeme v rozpuštěném másle a strouhance z dietních sucharů. Usmažíme, poklademe vedle sebe do zapékací misky, vydatně posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Podáváme ihned.

46. Kapr v mandlích Kapr, vejce, sůl, máslo, mandle, dietní suchary Porce osolíme, smočíme ve žloutcích ušlehaných s rozpuštěným máslem (na jeden žloutek 1 lžíce másla) a obalíme ve strouhaných mandlích napůl smíchaných se strouhankou z dietních sucharů. Osmažíme.

47. Kapr namodro Kapr lysec, ocet, 2 bobkové listy, 20 pepřů, 1 cibule, lžička soli, máslo, vařená vejce, sardelové máslo, citrón, kaviár Kapra opatrně vykucháme, přičemž nesmíme setřít hlen z povrchu kůže, který je příčinou zmodrání. Nakrájíme na porce, které narovnáme vedle sebe a polijeme vroucím octem. Svaříme litr vody s 1/8 l octa, nakrájenou cibulí, kořením a solí asi 5 minut. Pak nalijeme na rybí porce rozložené v pekáči a vaříme 15 minut. Po uvaření rybu urovnáme na mísu, potřeme rozpuštěným máslem a zdobíme vařenými vejci, petrželkou, sardelovým máslem, plátky citrónu a kaviárem.

48. Kapr vařený v pivě 6 porcí kapra po 200 g, 100 g slaniny, 150 g kořenové zeleniny, 2 cibule, 1/2 l světlého piva, 2 lžíce strouhaného perníku, citrón, 2 lžíce másla, sůl Osolené porce kapra vložíme do smaltované nádoby vyložené plátky slaniny, kolečky cibule a kořenové zeleniny. Když se slanina částečně rozpeče zalijeme kapra pivem a nádobu přiklopíme. Jakmile se pivo začne vařit sejmeme nádobu z ohně, přikryjeme ji promaštěným papírem a dáme do trouby. Zapékáme do změknutí. Měkké porce vyndáme na nahřátou mísu, omáčku z piva zahustíme perníkem, ochutíme citrónovou šťávou, osolíme a zjemníme máslem. Porce kapra přelijeme procezenou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.

49. Kapr po staročesku 6 porcí kapra, 1/4 l černého piva, 1/4 l bílého vína, cibule, citrón, 3 hřebíčky, 50 g másla, 2 lžičky sardelové pasty, lžíce kaparů, 40 g hladké mouky, sůl Kapra naporcujeme a osolíme. Do hluboké pánve nalijeme víno, pivo, asi 1/4 l vody, přidáme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, citrónovou kůru, osolíme a vaříme 10 minut. Pak vložíme kapra a zvolna vaříme 15 minut. Na menší pánvi zpěníme 50 g cibule, přidáme sardelovou pastu, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme procezeným rybím vývarem, přidáme usekané kapary, citrónovou šťávu, osolíme a za stálého míchání vaříme 20 minut. Takto připravenou omáčkou poléváme porce kapra.

 50. Kapr podle prababičky 1,5 kg kapra, 120 g másla, 1/4 l sladké smetany, 1/8 l rybího vývaru, mletý pepř, lžíce drobně rozkrájených lístků šalvěje, sůl Kapra rozdělíme na poloviny, osolíme, opepříme, posypeme šalvějí. V pekáči rozhřejeme 3/4 másla, vložíme připraveného kapra a poklademe zbylým máslem. Pečeme po obou stranách asi 20 minut. Během pečení podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, do vypečené šťávy přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Procezené lijeme na porce ryby.